top of page

Биологична пчелна ферма Попови, гр. Калофер

Биологична Пчелна ферма - Попови, гр. Калофер

     Пчелна ферма Попови е малка семейна ферма, коята произвежда биологичен мед и пчелни продукти. Основана е от Гроздан Попов, започва да се занимава с пчели още през 1996 година, като хоби. През 2004 година с още няколко пчеларя в България, са първите сертифицирани пчелари от Балканбиосерт. След 18 години много труд притежаваме 250 кошера, от които произвеждаме Акациев, Манов и Полифлорен мед, цветен пчелен прашец и прополис. Пчелините ни са ситуирани/разположени  в два екологично чисти района, така че в радиус от 3 км от площадката на пчелините източниците на нектар и полен са предимно биологично отглеждани култури и естествена растителност. Това допринася произведения пчелен мед и пчелни продукти, да отговарят на строгите изисквания за биосертифицирани продукти с изключителна чистота. Сертификатът за биологични пчелни продукти важи за Европейския съюз, Обединени Арабски Емирства, САЩ, Канада, Англия, Япония, Швейцария и др. От скоро имаме и онлайн магазин, в който можете да закупите директно от нас производителите, органичен мед и биологични пчелни продукти, на най – достъпни цени.

   Пчелната ни ферма  притежава сертификати за биологични пчелни продукти от контролиращ орган Балканбиосерт, който е първия национален орган за контрол и сертификация на биологична продукция. Работи с добре обучен и високо квалифициран персонал и предлага качествени и достъпни услуги на биологични фермери, преработватели и търговци. „Балкан Биосерт“ е продукт на международно сътрудничество, целящо да отговори на нуждите на българските биологични оператори.

 

Пчеленият мед на ферма Попови:

   Всеки пчелин в света е уникален сам по себе си и пчелните му продукти, които „открадваме“ от нашите приятелки пчелите - пчелен мед, цветен прашец и прополис. Това е така заради заобикалящата ги разнообразна растителна флора. Около нашите пчеларски площадки има много акациеви и дъбови гори, липи, осени, кестени, мекиши, ливади, диво разтящи билки и други. В различните ни видове мед, можете да се насладите на натурални вкусове, най-близки до природата.

   Акациевият мед е най-ранния и е много труден за събиране. По това време на годината пчелните семейства излизат от най-трудния период за тях - зимата. Освен това пчелите имат минимално количество мед в кошерите си и за тях това е първата главна паша, през която трябва да събират мед не само за нас но и за себе си. Акациевата паша продължава много кратко – само 10 – 15 дни. Това е и медът с който зимуват пчелите. Акациевият мед на фермата ни има почти прозрачен цвят, захаросва се много бавно.  Той е характерен с фин и нежен вкус и аромат.

Полифлорният пчелен мед на семейтво Попови се събира през юни и юли след акациевата паша. През този период на годината в биологичния район на пчеларстване цъфтят най-различни диворастящи билки. Билковия мед на семйство Попови е силен на вкус, цвета е червеникав и има доста интензивен аромат . Усеща се присъствието на магарешки бодил, липа, лавандула, див кориандър и други билки.

   Манов Мановият мед на пчелната ни фермата е специален вид мед, който се произвежда не oт цветния нектар, а от сладък сoк, oтделян от пъпките и листата на дъба, наречен мана или медена роса. От там идва и името на меда. Мановият мед се добива през лятото - Юли - Август, когато е най-горещо. Само тогава дъба отделя медената роса. Пчелите я събират и от нея правят гъст, тъмен мед с ниско водно съдържание. На цвят е по-тъмен от нектарния ни мед и е с червеникав оттенък. Вкусът е по-силен (леко горчив), има много приятен дъбов/дървесен аромат. В него можете да усетите и лек вкус на дива мащерка и мента.

bottom of page