top of page

Биологична пчелна ферма Попови, гр. Калофер

Биологична Пчелна ферма - Попови, гр. Калофер

     Пчелна ферма Попови е малка семейна ферма, коята произвежда малки бутикови количества, биологичен мед и пчелни продукти. Основана е от Гроздан Попов, започва да се занимава с пчели още през 1996 година, като хоби. През 2003 година с още няколко пчеларя в България, са първите сертифицирани пчелари от Балканбиосерт. След 18 години много труд притежаваме 250 кошера, от които произвеждаме Акациев, Манов и Полифлорен мед, цветен пчелен прашец и прополис. Пчелините ни са ситуирани/разположени  в два екологично чисти района, така че в радиус от 3 км от площадката на пчелините източниците на нектар и полен са предимно биологично отглеждани култури и естествена растителност. Това допринася произведения пчелен мед и пчелни продукти, да отговарят на строгите изисквания за биосертифицирани продукти с изключителна чистота. Сертификатът за биологични пчелни продукти важи за Европейския съюз, Обединени Арабски Емирства, САЩ, Канада, Англия, Япония, Швейцария и др. От скоро имаме и онлайн магазин, в който можете да закупите директно от нас производителите, органичен мед и биологични пчелни продукти, на най – достъпни цени.

   Пчелната ни ферма  притежава сертификати за биологични пчелни продукти от контролиращ орган Балканбиосерт, който е първия национален орган за контрол и сертификация на биологична продукция. Работи с добре обучен и високо квалифициран персонал и предлага качествени и достъпни услуги на биологични фермери, преработватели и търговци. „Балкан Биосерт“ е продукт на международно сътрудничество, целящо да отговори на нуждите на българските биологични оператори.

 

Пчеленият мед на ферма Попови:

   Всеки пчелин в света е уникален сам по себе си и пчелните му продукти, които „открадваме“ от нашите приятелки пчелите - пчелен мед, цветен прашец и прополис. Това е така заради заобикалящата ги разнообразна растителна флора. Около нашите пчеларски площадки има много акациеви и дъбови гори, липи, осени, кестени, мекиши, ливади, диво разтящи билки и други. В бутиковите ни видове мед, можете да се насладите на натурални вкусове, най-близки до природата.

   Акациевият мед е най-ранния и е много труден за събиране. По това време на годината пчелните семейства излизат от най-трудния период за тях - зимата. Освен това пчелите имат минимално количество мед в кошерите си и за тях това е първата главна паша, през която трябва да събират мед не само за нас но и за себе си. Акациевата паша продължава много кратко – само 10 – 15 дни. Това е и медът с който зимуват пчелите. Акациевият мед на фермата ни има почти прозрачен цвят, кристализира много бавно.  Той е характерен с фин и нежен вкус и аромат. Изключително подходящ е за деца поради ниското съдържание на  полен, което  прави малко вероятно появата на алергии, дори помага за изграждане на имунитет срещу алергиите. Високото съдържание на фруктоза го прави подходящ за диабетици като намалява нуждата от инсулин. Акациевия мед е подходящ в сезона на настинките, и се използвз за облекчаване възпаленията  на горните дихателни пътища.

    Полифлорният пчелен мед на семейтво Попови се събира през юни и юли след акациевата паша. През този период на годината в биологичния район на пчеларстване цъфтят най-различни диворастящи билки. Билковия мед на семйство Попови е силен на вкус, цвета е кехлибарен и има много интензивен аромат и вкус. Усеща се присъствието на липа, лавандула, магарешки бодил и други билки.  Препоръчваме консумацията на билков мед най - вече на хора подложени на умствен стрес, поради съдържание на лавандула в него. Билките липата и лавандулата  в него успокояват нервната система, и при прием половин час преди лягане човек заспива  по-лесно. Препоръчва се при простуда и грип, при възпалено гърло, рани,гастрит. Билковия мед е естествен антиоксидант.

     Манов Мановият мед на пчелната ни фермата е специален вид мед, който се произвежда не oт цветния нектар, а от сладък сoк, oтделян от пъпките и листата на дъба, наречен мана или медена роса. От там идва и името на меда. Веднъж на няколко години при подходящи метеорологични условия пчелите го произвеждат. Мановият мед се добива през лятото - Юли - Август, когато е най-горещо. Само тогава дъба отделя медената роса. Пчелите я събират и от нея правят гъст, тъмен мед с ниско водно съдържание. На цвят е по-тъмен от нектарния ни мед и е с червеникав оттенък. Вкусът е по-силен (леко горчив), има много приятен дъбов/дървесен аромат. В него можете да усетите и лек вкус на дива мащерка или мента. Мановия мед съдържа минерални вещества, които са от 5 до 9 пъти повече в сравение с останалите видове мед. Мановия мед е по-богат на витамини и минерали от нектарния.Има уникални лечебни свойства,които се дължат на силния му антибактериален ефект и способността му да укрепва имунната система.Лекува много здравословни проблеми. Мановият мед, както и другите видове мед, е източник на бърза енергия и е подходящ при интензивни физически натоварвания.

bottom of page